In unele situatii, alimentarea casei cu apa potabila este un lucru simplu. De exemplu, atunci cand casa este asezata in imediata apropiere a unui rau, nivelul apei din put poate fi chiar la 2-3 metri fata de nivelul solului. La fel si in cazul in care locuinta este racordata la o retea de apa – aceasta reprezinta de fapt varianta preferata de toata lumea.
In unele zone insa, apa este la adancime mare fata de nivelul solului, motiv pentru care este necesara achizitionarea unei pompe submersibile eficiente pentru a alimenta locuinta cu apa. Acestea au diverse aplicatii in gospodarii, fiind folosite fie pentru alimentarea locuintei cu apa potabila pentru uz casnic, fie pentru drenarea bazinelor, a iazurilor sau eliminarea deseurilor fluide.
Ce sunt pompele submersibile?
Chiar daca pompele submersibile isi gasesc utilitatea in aproape orice gospodarie, aceste sisteme sunt folosite indeosebi de persoanele care locuiesc la curte si ale caror locuinte nu sunt racordate la o retea centralizata de apa.
Ca orice echipament tehnic, necesita atentie sporita atat in momentul instalarii, cat si o intretinere adecvata pe parcursul timpului pentru a prelungi durata de viata a acesteia. In rest, principiul de functionare este unul relativ simplu, pe intelesul tuturor.
Concret, sistemul este conceput in asa fel incat volumele mari de lichide sunt impinse la suprafata prin pompare. Elementul cheie al pompei este motorul de puteri variate, in functie de scopul pentru care se doreste a fi utilizat – casnic, respectiv industrial.
Majoritatea modelelor sunt alimentate cu energie electrica, drept pentru care se mai numesc si electropompe. Mai exista si alte moduri de alimentare ale pompei, fiind destul de frecvent intalnita si alimentarea solara.
Spus pe scurt, pompele submersibile sunt sisteme rentabile, eficiente si indispensabile in gospodarii, responsabile cu pomparea unui volum mare de lichid din adancuri si aducerea sa la suprafata, mai precis la punctul de consum.
Care sunt partile componente ale unei pompe submersibile?
Chiar daca principiul de functionare este unul destul de simplu, iata ca piesele care alcatuiesc o pompa moderna sunt cat se poate de complexe. Orice model are la baza 3 ansamble majore. Este vorba despre carcasa, care impreuna cu alte componente izoleaza motorul. Componentele responsabile cu reglarea presiunii sunt la randul lor indispensabile, acest aspect revenind in sarcina valvelor sau supapelor.
Sistemele moderne – de exemplu pompa submersibila cu prescontrol – sunt prevazute cu diverse functii automate care permit utilizarea in siguranta a pompei.
Pentru a-ti face o idee despre complexitatea unei pompe de adancime cu surub, iata care sunt partile componente care intra in alcatuirea sa: orificii admisie apa, supape, garnituri, racord pentru evacuarea apei, inel de etansare, condensator, cablu electric cu presetupa. Desigur, la acestea se pot adauga si filtre, tocatoare, senzori de siguranta, prescontrol sau plutitor.
Cand ai nevoie de o pompa submersibila?
Diversitatea de modele de electropompe este vasta, intocmai si domeniile de aplicabilitate. Altfel spus, acestea isi dovedesc utilitatea intr-o varietate de lucrari casnice, agricole sau industriale.
De exemplu, cele pentru apa curata se folosesc in gospodarii pentru alimentarea casei cu apa potabila. Irigatiile, evacuarea apelor din incaperi sau piscine sunt alte activitati pentru care s-ar putea sa te intereseze achizitionarea unei pompe submersibile. Trebuie sa tii cont de anumite criterii, cum ar fi puterea, adancimea, tipul de apa, debitul necesar, atunci cand doresti sa faci o investitie inteleapta.
Pompele submersibile pentru apa murdara se dovedesc a fi eficiente la transportarea apei din iazuri si lacuri, iar cele cu tocator sunt proiectate pentru evacuarea deseurilor din bai, fose sau iazuri.
Ce aduce in plus o pompa submersibila fata de un hidrofor?
Ambele sunt utilizate in acelasi scop, acela de a transporta volume mari de lichide, deci probabil ca te intrebi ce diferentiaza o pompa submersibila de un hidrofor. In afara de amplasarea lor diferita (pompele sunt scufundate in apa, in timp ce hidorofrul este amplasat la suprafata), exista niste avantaje pentru care consumatorii gasesc mai eficiente electropompele.
In primul rand, este silentioasa si nu necesita o camera tehnica pentru depozitare, asa cum se intampla in cazul unui hidrofor. Se monteaza simplu si se raceste singura, fiind in permanenta in apa. Acest lucru se traduce printr-un consum mai mic de electricitate, deci facturi lunare cu valori mai reduse.
Cei interesati gasesc pe shop-einstal.ro modele variate de pompe submersibile la preturi echitabile.