Pasi simpli in pregatirea instrumentarului pentru sterilizare

Realista

Indiferent ca vorbim despre un simplu cabinet medical ori despre o sala de operatie, buna intretinere a instrumentarului medical constituie, alaturi de cunostintele personalului, baza pentru un act medical de calitate. Acesta trebuie depozitat si sterilizat cu mare atentie, pentru eliminarea oricarui risc de infectie si de contaminare cu microbi. Orice urma de agent patogen ratacita pe instrumentele medicale poate avea efecte devastatoare pentru viata si sanatatea pacientului. Prin urmare, o sterilizare adecvata este nu doar recomandata, ci obligatorie.

Primul pas in acest sens il constituie mutarea si depozitarea instrumentarului medical. Astfel, instrumentele care au fost folosite intr-o anumita operatiune trebuie stranse cu atentie si mutate din aria in care si-au indeplinit misiunea. Acestea trebuie transferate intr-un loc decontaminat in prealabil, unitatile medicale mari avand departamente specializate pentru asa ceva. Acest lucru va reduce riscurile contaminarii din incaperile in care circula personalul sau se efectueaza operatiuni medicale curente. De asemenea, in momentul mutarii si transportului, instrumentele medicale trebuie acoperite in huse speciale, containere sau recipiente din plastic.

Echipamentul potrivit este o alta cerinta pe care trebuie sa o avem in vedere atunci cand manevram instrumentarul contaminat. Personalul care lucreaza in departamentele de decontaminare a instrumentarului trebuie sa poarte echipament de protectie adecvat, care sa va fereasca de stropirea cu diverse solutii si de umezeala, in general. De asemenea, ar trebui sa aveti la dispozitie si alte obiecte de protectie, precum manusi din plastic ori din cauciuc, masca pentru fata si aparatoare pentru par. In unele situatii, este necesara inclusiv purtarea unor ochelari de protectie, in cazul in care exista risc de stropire cu substante dezinfectante si decontaminante.

Dincolo de sterilizarea instrumentelor medicale insa, trebuie ca si personalul care le manevreaza sa respecte niste reguli esentiale de igiena. Astfel, inainte de a ne apuca de curatat instrumentarul, trebuie ca personalul, insusi, sa fie perfect curat si dezinfectat, pentru a nu transfera propriii microbi pe lucrurile manevrate. Dupa o ingrijire corporala atenta, este recomandata purtarea unui halat steril, pentru a va proteja atunci cand spalati instrumentarul. De asemenea, mastile pentru fata si pentru par sunt necesare in astfel de situatii, precum si protectia ochilor, in cazul in care stiti ca exista riscul stropirii cu solutii de curatare.

Nu in ultimul rand, curatati instrumantele medicale imediat dupa folosire. Acest lucru nu doar ca va usureaza munca, eliminand posibilitatea uscarii substantelor si secretiilor umane, dar este o operatiune obligatorie inainte de sterilizare. Trebuie spus ca instrumentarul medical nu se introduce niciodata in cuva de sterilizare murdar, fara o curatare prealabila, cu solutii adecvate.

Leave a Reply

Next Post

Lucruri interesante despre funeraliile unor persoane celebre

Orice persoana va muri intr-o zi – este o realitate sumbra, dar adevarata. In functie de religie, buget sau popularitate o inmormantare poate fi mai elaborata sau mai simpla. Pentru servicii funerare exigente la preturi accesibile accesati http://funerare-rainbow-dorobantu.ro/servicii-funerare-sector-3/ din sau alegeti sectorul in care locuiti. Toate lucrurile legate de oranizarea […]