Cei mai multi dintre noi asociaza ceaiul verde cu dieta si curele de detoxifiere. Putini sunt cei care cunosc adevaratul efect pe care ceaiul verde ar putea sa il aiba asupra organismului.
Cunoscut ca un vestit diuretic, consumul de ceai verde poate genera reactii in lant, avand proprietati curative. Iata povestea sa.
Ce este ceaiul verde de fapt
Ceaiul verde provine din frunzele nefermentate ale plantei Camellia Sinensis, cultivata de multe secole in India si China. Acesta a devenit foarte popular si se diferentiaza de ceaiurile obisnuite prin modul distinct de procesare.
Spre exemplu, ceaiul negru rezulta din procesul de fermentatie a frunzelor de ceai verde. Fermentarea schimba culoarea si aroma, crescand totodata si continutul de cafeina si tanina. Insa, in cazul ceaiului verde frunzele sunt uscate, usor supuse aburului, insa nu fermentate. De ce ar fi bine sa faci o obisnuinta in a consuma ceai verde? Afla-i beneficiile.
Proprietatile ceaiului verde
- Previne imbatranirea precoce – desigur ca trebuie asociat si cu un stil de viata sanatos, cu o dieta pe masura. Pentru ca este bogat in antioxidanti, acestia lupta pentru a neutraliza efectele imbatranirii. Mentine vigoarea organismului, in toate formele sale, atat estetic cat si din punct de vedere al energiei, a capacitatii acestuia.
- Aliat al imunitatii – cercetarile multiple pe acest subiect spun ca un consumator inrait al acestui sortiment de ceai este mai putin predispus sa cada victima bacteriilor comune si infectiilor virale. Catehinele din componenta ceaiului verde contribuie la acest lucru.
- Ajuta la pierderea in greutate – un aspect stiut despre ceaiul verde ar fi legat de faptul ca acesta ajuta la reducerea grasimilor din corp. Este adevarat, intrucat efectul sau este printre altele si legat de imbunatatirea metabolismului, ajutand la o ardere mai rapida a grasimilor.
- Detoxifica – poate fi considerat ca fiind cea mai buna alegere pentru o cura de acest fel. Unii aplica regula de consum de ceai verde dupa excese de bauturi alcoolice sau program haotic. Ba chiar combinat cu extract de lamaie devine eficient imediat in eliminarea efectelor neplacute ale mahmurelii.
- Energizeaza si stimuleaza – desi nu contine foarte multa cafeina, are efect de stimulare a starii de bine si de crestere a nivelului de energie din organism. Partea si mai buna este ca stimuleaza productivitatea si asta cu o stabilitate aparte. Ajuta la o mai buna activitate cerebrala si datorita aminoacidului L-teanina.
Lista nu se opreste aici. O corelatie intre ceaiul verde si protejarea organismului in a nu dezvolta forme de cancer este de asemenea o curiozitate pe care o descoperim despre efectele miraculoase ale acestui tip de ceai. Poate sa reduca si riscul de a dezvolta diabetul de tip 2, prin actiunea acestuia asupra nivelului de glucoza din sange.
Tipuri de ceai verde
Exista mai multe tipuri de ceai verde, ce difera in functie de lungimea frunzelor, de metoda de procesare, de timpul culesului si asa mai departe.
- Gyokuro – este un ceai nobil, descoperit pentru prima data in China si dus la nivel de arta de catre japonezi. Acest ceai este obtinut prin metode minutioase incepand de la plantare, pana la procesare. Iese in evidenta datorista gustului dulce, usor catifelat, dat de frunzele de Camellia Sinensis proaspete, culese primavara.
- Sencha – este cea mai populara variatate de ceai verde, consumata in proportie de 80% de catre japonezi. Prelucrarea ceaiului Sencha se face prin expunerea la aburi a frunzelor, pentru a evita oxidarea, apoi sunt rulate si uscate capatand forma unol cilindri subtiri. Gustul vegetal, usor ierbos al acestui sortiment de ceai este unul din motivele pentru care este atat de popular.
- Matcha – este considerat un sortiment de ceai pretios, folosit de catre calugarii budisti acum peste 800 de ani, pentru a-i ajuta la meditatii. Este obtinut prin macinarea frunzelor de ceai Gyokuro, diferentiindu-se de celelalte tipuri de ceaiuri prin acest aspect. Fiind considerat un tip de cai rafinat, acesta se consuma printr-o adevarata ceremonie, numita „sado”, sau „chado”, care se traduce prin „calea ceaiului”.
- Bancha – este asemanator ceaiului Sencha, diferenta fiind timpul de recoltare al acestuia. Se obtine prin recoltarea frunzelor de Camellia Sinensis toamna, atunci cand acestea ajung la maturitate. In urma infuziei, ceaiul capata o culoare galbena, cu un gust puternic organic, cu usoare nuante ierboase. In prezent este consumat in principal de populata rurala nipona si este considerat un ceai cu traditie.
Descopera aroma, secretele si indicatiile de preparare sau consum ale ceaiului verde, de la specialisti. Bucura-te pe deplin de gustul ceaiului desavarsit, intr-un mod sanatos si natural, doar la livadacuceai.ro.