Cum poti deosebi ventilatoarele axiale de cele centrifugale?

Realista

Proiectarea unui sistem de ventilatie cu distributia aerului cu ajutorul tubulaturilor presupune alegerea unor ventilator corespunzator. Asadar, poate fi vorba despre alegerea unui ventilator axial sau a unui ventilator centrifugal. De multe ori clientii sunt pusi in dificultate atunci cand sunt pusi in situatia de a-l alege pe cel potrivit cu aplicatia pentru care urmeaza a fi utilizat.

Chiar daca aspectul unui ventilator centrifugal difera fata de cel al unuia axial, acest lucru nu este de folos clientului care se confrunta cu diversele aplicatii pentru fiecare categorie de vantilatoare in parte.

Am decis sa vin in ajutorul celor interesati prin mentionarea deosebirilor si utilizarilor ventilatoarelor axiale, respectiv centrifugale.

Ce sunt ventilatoarele axiale?

Chiar daca pare greu de crezut, ventilatoarele axiale au o istorie destul de veche, de ordinul sutelor de ani. Erau utilizate la constructia si la functionarea morilor de vant, pentru ca mai tarziu sa apara primele motoare electrice.

In prezent se gasesc sub denumirea de ventilatoare axiale, asta datorita directiei fluxului de aer care poate fi absorbit sau emis. Principiul de functionare este unul relativ simplu. Pe intelesul tuturor, palele ventilatorului se invart in jurul axului central si genereaza un flux de aer in jurul acestuia.

Unii se intreaba de ce ventilatoarele nu au nevoie de multa energie pentru a putea functiona optim. Raspunsul il ofera specialistii Braco-Ventilatoare care au sesizat ca desi ventilatoarele axiala au o putere mare de a face sa circule aerul, fluxul de aer generat de acesta nu este la o presiune foarte mare.

Ca sa intelegi, ventilatoarele axiale sunt recomandate pentru aplicatii generale, cum ar fi mutarea unor mase de aer dintr-o directie in alta sau obtinerea temperaturii dorite in spatiile inchise. Mai poate fi vorba si despre posibilitatea de a folosi ventilatorul pentru racirea suprafetei componentelor din interiorul unui computer, care practic nu este altceva decat un ventilator in miniatura.

Desigur, nu este exclusa nici ventilarea spatiilor mari, cum ar fi o hala deschisa de productie sau de depozitare din cadrul unei fabrici. Insa este aproape imposibil sa enumar toate posibilele aplicatii ale ventilatoarelor axiale, intrucat pot fi instalate in diverse spatii, fiind responsabile cu indeplinirea tuturor sarcinilior mai mult sau mai putin complicate.

Te-ar putea interesa un producator de renume, cum ar fi Braco-Ventilatoare, in cazul in care esti in cautarea unor ventilatoare axiale fiabile, la un raport pret-calitate echitabil.

Care sunt aplicatiile ventilatorului centrifugal?

Se deosebesc de cele axiale prin prisma faptului ca pot prelua un flux de aer dintr-o parte si il pot directiona in alta parte, de regula la 90 de grade. De aici rezulta si denumirea tehnica – „centrifugal”. Pentru a fi posibil acest lucru rotorul si paletele sunt inchise intr-un sistem specific. Presiunea generata de acesta este simtitor mai mare decat cea creata de un ventilator axial. De aici rezulta ca si consumul de energie este mai mare. Pentru a putea functiona optim paletele ventilatorului sunt drepte sau curbate inainte/inapoi, in functie de aplicatia in cadrul careia este utilizat.

Este necesar sa mentionez ca si in acest caz domeniile de utilizare sunt cat se poate de variate. Spre exemplu, vei avea nevoie de un ventilator centrifugal cu presiune mica pentru aplicatii comerciale rezidentiale. De asemenea, te-ar putea interesa unul cu presiune medie daca aplicatiile in cadrul carora urmeaza a fi utilizat vizeaza domeniul comercial si cel industrial general.

In cazul aplicatiilor speciale intervine necesitatea unui ventilator centrifugal cu presiune inalta pentru a putea obtine randamentul dorit. Concret, acestea se folosesc in legatura cu uscarea, recircularea, conditionarea si evacuarea aerului. Intrucat fluxul de aer absorbit si emis este controlat in mod perfect, ventilatoarele centrifugale devin utile si acolo unde se doreste filtrarea aerului, implicit reducerea poluarii.

Braco-Ventilatoare.ro te intampina cu o gama ofertanta de ventilatoare axiale de perete, de tubulatura, centrifugale si de acoperis, cu descrierile aferente pentru a-l putea identifica pe cel potrivit cu aplicatia ta.

Leave a Reply

Next Post

5 sfaturi legate de tinutele pe care le poti purta la o nunta

Odata cu venirea verii, bineinteles ca au inceput sa curga si invitatiile la nunta. Pentru toti, acest lucru este unul foarte imbucurator deoarece nu exista mod mai placut de a-ti asigura serile de distractie alaturi de prieteni si cunostinte. Marea problema apare pentru femeile care nu mai reusesc sa tina […]