Orice tamplar care are o oarecare experienta este constient de faptul ca, pentru a putea taia chiar si cele mai dure materiale in forme neregulate, are nevoie de o unealta special conceputa in acest scop, si anume de un fierastrau cu banda.
Un asemenea fierastrau cu banda este cu precadere in atelierele specializate si mai rar in locuintele amatorilor.
Un astfel de echipament necesita un nivel inalt de profesionalism, dat fiind faptul ca poseda o precizie exceptionala, iar mai mult decat atat mai are si dimensiuni generoase si costa si mult.
Pentru a face cea mai buna alegere, in urmatoarele randuri ale acestui articol vom prezenta cateva lucruri importante care trebuiesc luate in considerare in momentul achizitionarii unui asemenea fierastrau cu banda.
Tipologia
In functie de caracteristicile constructive ale echipamentului, se pot distinge intre modelele orizontale si cele verticale.
Cele oriziontale au banda amplasata pe cadru longitudinal, cu dintii in jos; ceea ce inseamna ca actioneaza de deasupra iar utilizatorul trebuie sa depuna un efort suplimentar pentru a finaliza sectionarea.
Fierastraiele verticale dispun de o lama care este amplasata in acord cu axa spatiala sus – jos (pe inaltime), dar acestea sunt prevazute si cu doua roti (una actionata direct de motor – cea de sub masa – si o alta care transmite puterea catre banda – cea de deasupra deck-ului).
Persoana care foloseste echipamentul trebuie sa impinga materialul care urmeaza sa fie prelucrat spre banda, asa ca este nevoie sa depuna un oarecare efort.
Banda
Banda este componenta distinctiva a unui astfel de produs, asa ca este necesara verificarea materialului din care este fabricata, este necesar sa se tina cont si de grosimea sa, precum si de designul si numarul dintilor sai.
Parametrii de lucru
Cu siguranta parametrii de lucru reprezitna un aspect care trebuie luat in calcul atunci cand se alege un asemenea echipament.
Acestia se refera la puterea – exprimata, de cele mai multe ori in wati, dar si la viteza care este masurata in metri pe secunda – cu care se infatiseaza un model.
Conform calculelor specialistilor, un echipament care are o putere de 300 – 500 W este suficient pentru a putea duce la bun sfarsit operatii elementare de dulgherie. In acest interval se inscriu toate modelele standard de fierastraie cu banda sau cele semi-profesionale.
Un motor mai slab si o viteza de lucru redusa este caracterostic pentru un fierastrau de tip hobby, care nu poate fi utilizat frecvent si nici nu poate fi utilizat pentru a taia materiale dure.
La polul opus se regasesc insa fierastraiele profesionale cu banda, care dispun de putere de cel putin 750W si care sunt foarte rapide. Aceste echipamente sunt capabile sa faca fata cu succes celor mai dificile sarcini.
Alimentarea
Cu siguranta, la fel ca in cazul oricarei unelte care poate fi utilizata in gospodarie sau in atelier, alimentarea are un rol deosebit de important. Cu siguramta cea mai cunoscuta alternativa este modelul care necesita conectarea la retea, la o tensiune de 230V.
Totusi, pe langa acest fierastrau electric cu banda difazat, se mai gasesc de-asemenea in comert si astfel de scule care au nevoie 400V (curent trifazat), dar si produse care sunt alimentate de catre un acumulator Li-Ion, de obicei.
Cele care sunt alimentate de catre un acumulator fac parte din clasa hobby si au avantajul portabilitatii, in conditiile in care atunci cand sunt folosite, nu necesita o sursa de curent in apropiere.