Propozitii

Realista

Amesteca

Exista ocazii cand cele mai simple si mai putine cuvinte pot depasi in vigoare toata bogatia unei amplificari retorice. Un exemplu poate fi ilustrat in urmatorul pasaj celebru in care “Dumnezeu a spus sa fie lumina si a fost lumina”. Aceasta este o conceptie a puterii, cate de calm si simplu poate fi prezentate ea, in cele mai putine si cele mai clare cuvinte, si care ar fi confundata sau slabita de orice alte accesorii si sugestii.

Desi aceasta teza din Geneza este sublima in simplitatea ei, nu putem concluziona ca propozitiile simple sunt uniform si cele mai bune. Placerea cititorului nu trebuie uitata si nici neglijata, iar el nu poate fi multumit cu un stil care sare intotdeauna si niciodata nu curge. Un mod aspru, brusc si dislocat irita si il incurca pe cititor. Este mai usor sa scrii fraze scurte decat sa le citesti. Exemplele clare, scurte, sunt intolerabile cand abunda, insa utilizate cu moderatie actioneaza ca un magnet, acea forta care te face sa nu mai poti lasa din mana o carte, conform spuselor lui George Henry Lewes.

Citeste cu voce tare

Cel care vrea sa stie daca a reusit sa scrie exact ceea ce dorea sa transmita trebuie sa citeasca cu voce tare pentru el. Chiar propria voce va parea ca cea a unui auditor. Sau, cum spunea Moliere, cititi compozitia oricui va asculta si cititorul va deveni dintr-o data cea mai rezonabila parere, fara omisiuni, irelevante si neconcordante, si pe care propria sa inteligenta nu-l va face niciodata sensibil. Chiar si un prost poate fi auditorul ce-ti va imbunatati stilul.

Leave a Reply

Next Post

Plictisit de jobul tau actual?